Není placka jako placka

Ta španělská se jmenuje tortilla de patatas a je z brambor. Někdo by řekl bramborový placek, nebo mexické tacos, ale to by se Španělé urazili. Jde totiž o delikatesu, kterou hned tak v restauraci nedostanete. Složení je jednoduché: brambory, cibule, vajíčka, sůl a samozřejmě olivový olej. Tajemství spočívá v technice krájení brambor, v neustálém otáčení tortily a péči o ni. U nás ve škole se tak škrábaly brambory, krájely na lupínky, smažily, míchaly s vajíčky a znovu smažily, až z jednoduchosti vznikla fritada. Po hodině usilovné práce přišel zasloužený výsledek. Ochutnávka originální tortily a la española. K tomu voda z porrónu, kdy jenom těm nejšikovnějším se podařilo napít a nepolít se.
A co by mohlo být příště? Třeba paella z Valencie nebo malá, gastronomická, umělecká díla tapas.
Ať Vám chutná. ¡Buen provecho!

Vaší španělštináři.

Kategorie: Cizí jazyky