TORTILLA DE PATATAS

Jelikož navštěvujeme všeobecné gymnázium, nemáme velké možnosti setkávat se s probraným učivem v praxi. Proto vítáme s otevřenou náručí každý nápad na zpestření běžných vyučovacích hodin. Jeden takový měl i pan profesor Plaček. Jsme teprve španělštináři – začátečníci a právě se prokousáváme španělským jídlem a pitím. Od zmrzliny po carne de puerco přes všelijaké španělské speciality, vychytávky a rituály spojené s pojídáním dobrůtek. Ovšem naučit se tolik nových slovíček, které vidíme jen na obrázcích a nedokážeme si je moc dobře představit, není zrovna lehký úkol. Tak nám pan profesor nabídl, že si jednu takovou španělskou specialitu zkusíme v hodině připravit. Nebylo to nic složitého a navíc tím mnohým z nás rozšířil představu o španělské kuchyni. Valnou část vaření a připravování měl na starosti pan učitel. Sehnal veškeré potřeby a ingredience. Ale my, žáci, jsme se snažili pomáhat, kde se dalo. U některých byly odhaleny značné nedostatky v umění škrábat brambory a krájet cibuli, ale společnými silami se nakonec všechny potraviny dostaly na pánev. Pan profesor dokonce přinesl i vařič. Mohl jej klidně prodat do muzea starožitností, protože to byl ojedinělý kousek z dob našich prapraprarodičů, ale on si jej schoval pro své žáky a dobře udělal. Bez něj bychom zřejmě opět procvičovali gramatiku a prohlíželi si nakreslené obrázky z učebnice. Celá hodina se náramně vydařila. Příprava byla jednoduchá a výsledek na výbornou. Všichni jsme si pochutnali na španělských tortillách a domů jsme odcházeli nejen s plným žaludkem, ale taky s dobrým pocitem, že máme zase o kousek blíž k zemi, která nám ještě před rokem byla tak vzdálená.
RÉCIPE
Potřeby: vařič, pánev, lžíce, nůž…
Ingredience: cibule, brambory, olej, vajíčka, sůl
Postup: Cibuli nakrájíme na drobné kousky a orestujeme na oleji (pochopitelně na pánvi). Přidáme ostrouhané brambory nakrájené na lupínky (velice speciální způsob, který nelze zanedbat). Když brambory zezlátnou, můžeme přidat vajíčko (bez skořápky) a osolit. Poté už jen čekáme, až se placka ucelí. Nezapomeňte pravidelně otáčet. (Při vyhazování pozor na strop).

BUEN PROVECHO!

Kategorie: Cizí jazyky